Wednesday, November 25, 2015

Φακοι επαφης και SOS

  Ολοι ξερουμε πως οι φακοί επαφής θελουν καποια ιδιαιτερη φροντιδα και σωστη διαχειρηση με τους κακονες υγιεινης, πλυσιμο χεριων με σαπουνι,σκουζιζουμε τα χερια καλα με πετσετα χωρις χνουδι,φοραμε τον φακο και κατα την αφαιρεση των φακων παλι με καθαρα χερια τους αφαιρουμε και τους τοποθετουμε στην ειδικη θηκη με λιγη ποσοτητα υγρου..
  Αυτα ειναι τα βηματα περιληπτικα που πρεπει να γινονται!! Τι γινεται ομως οταν ειμαστε κουρασμενοι και βαριομαστε? Σιγουρα ολοι καποια στιγμη εχουμε πει ας κανω αυτο,ας κανω το αλλο με την υποθεση "σιγα μην παθω τιποτα".
  Παμε ομως να δουμε της πραξεις του "σιγα μην παθω τιποτα" και τι μπορουμε να παθουμε ή ακομα τι δεν μας εχουν κρυψει.

Νερο βρυσης: Σιγουρα σας εχει περασει απο το μυαλο να το χρησιμοποιησετε ως το υγρο φακων επαφης σας. ΜΕΓΑ λαθος!! Το νερο βρυσης δεν ειναι αλμυρο οπως τα δακρυα και οι φακοι επαφης το απορροφουν και διογκωνονται, το ιδιο συμβαινει και με το ποσιμο νερο,δεν ειναι αποστειρωμενο νερο και περιεχει μικροοργανισμους. Αν κανετε κατι τετοιο να ειστε σιγουροι πως ακολουθει λοιμωξη λογω του οτι οι φακοι επαφης διογκωνονται ποθηκευοντας τους μικροοργανισμους δημιουργοντας αλλαγες στον κερατοειδη οταν ερθουν σε επαφη με τα ματια σας. Επομενως μην χρησιμοποιησεις νερο για υγρο φακων ,μην κανεις μπανιο φοροντας τους και γενικοτερα μην αφησεις τους φακους επαφης σου να ερθουν σε επαφη με νερο. Αν παρατηρησεις  καποια ενοχληση χρησιμοποιησε σταγονες φυσικου ορου και παντα να εχεις μαζι σου για παν ενδεχομενα την θηκη σου με το ειδικο φακων επαφης.

Θηκη Φακων επαφης: Η θηκη θα πρεπει να αλλαζετε καθε τρεις μηνες, πρεπει να αλλαζετε το υγρο της θηκης καθε φορα που θα αποθηκευεται τους φακους σας κατα την αφαιρεση τους για τον λογο πως αν αφησετε τους φακους να μουλιασουν στο χρησιμοποιημενο υγρο, οι φακοι επαφης θα "κολλησουν" τα βακτηρια που υπαρχουν ηδη στο υγρο και θα τα περασουν στα ματια σας με αποτελεσμα να δημιουργησουν μολυνση. Αν θελετε να καθαρισετε την θηκη σας μην χργσιμοποιησετε νερο αλλα το υγρο φακων επαφης.

Υγρο Φακων επαφης: Ολοι πιστευουμε πως το ακριβο ειναι και το καλο!! Οχι παντα ομως.. Στην αγορα υπαρχει Ελληνικης κατασκευης με χαμομηλι σε οικονομικη τιμη. Προτιμηστε επωνυμα υγρα φακων και οχι αγνωστες μαρκες.  Το καλυτερο και το πιο σωστο ειναι να τηρησετε τις προτημησεις του οφθαλμιατρου σας  και προσεχουμε παντα την ημερομηνια ληξεις του.

Διαρκεια Ζωης: Ολοι οι φακοί επαφής εχουν ημερομηνια ληξης και σιγουρα ολοι εχουμε πει "τι θα παθω αν τους φορεσω λιγο ακομα??" Οι φακοι επαφης καθημερινα αλλοιωνονται η διαρκεια ζωης τους ξεκινα αντιστροφα απο την ημερα που θα τους ανοιξουμε ασχετα αν εμεις προβουμε στην επιλογη των γυαλιων. Πρεπει να τους πεταμε την ημερα που ληγουν αν θελουμε να προστατευσουμε  τα ματια μας απο μολυνσεις και πολλες αλλες παθησεις.

Ενοχληση κατα την χρηση τους: Σε περιπτωση που οι φακοι επφης σου προκαλουν ενοχληση, τσουξιμο, δυσφορια, βλεπεις θολα  ή τα ματια σου κοκκινιζουν πρεπει οπωσδηποτε να εποικηνωνησετε με τον οφθαλμιατρο σας ή τον οπτικο σας. Μην το προσπερασεις γιατι οι φακοι επαφης μπορουν να αντικατασταθουν ενω τα ματια σου οχι!!

Φακοι επαφης με μακιγιαζ: ΠΟΤΕ!!! Αν φορας φακους επαφης πρεπει πρωτα να μακιγιαριστεις και μετα να προβεις στην εφαρμογη των φακων σου για την αποφυγη μεταφορας μικροβιων (στους φακους και παραλληλα στα ματια) επισης η μασκαρα μπορει να καταστρεψει τους φακους σου με πιθανοτητα να σου δημιουργησει σοβαρο προβλημα στα ματια λογω τοξικων υλικων που χρησιμοποιουν για την κατασκευη της. Ειναι περιττο να σου πω οτι οι φακοι επαφης πρεπει να αφαιρουνται κατα την αφαιρεση του μακιγιαζ.

Φακοι επαφης και υπνος: Αυτα τα δυο ποτε δεν πανε μαζι!! Οταν ειμαστε ξυπνιοι οι φακοι επαφης επιτρεπουν την οξυγονωση του ματιου στο κερατοειδη απο τον αερα και το υγρο του ματιου μας. Οταν κοιμομαστε καλυπτουμε τα ματια με το κινητο βλεφαρο με αποτελεσμα να εμποδιζεται το οξυγονο να φτασει στον κερατοειδη και σε περιπτωση που υπαρχει καποια σχισμη στον κερατοειδη χιτωνα ειναι πολυ πιθανον να δημιουργηθει μολυνση απο καποιο μικροοργανισμο.

Γι αυτους τους λογους πρεπει να ακολουθουμε κατα γραμμα τις οδηγιες του οφθαλμιατρου και του οπτικου μας. Οι φακοι επαφης μας ειναι στην ουσια τα "ματια" μας  το μονο που χρειαζεται ειναι τους προσεχουμε!!