Friday, November 27, 2015

Φακοι επαφης και εγκυμοσυνη

   Το ονειρο καθε γυναικας ειναι καποια στιγμη στο μελλον να γινει μαμα και να αποκτησει το δικο της παιδι παρεχοντας του οσα περισσοτερα μπορει. Μεχρι ομως να ερθει εκεινη η στιγμη που θα κρατησει στην αγκαλια της το μωρακι της θα πρεπει να περασει ενα μικρο "μαρτυριο" διαρκειας 9 μηνων. Σε αυτους τους 9 μηνες η εγκυμονουσα σιγα σιγα θα αρχισει να παρατηρει αλλαγες στο σωμα της και περαν απο τα περιττα κιλα που συνηθως αυξανονται υπαρχει περιπτωση να επηρεαστει και η οραση της. Μπορει να εμφανιστει μυωπια ή να επιδεινωθει η ηδη οφθαλμικη παθηση και αυτο οφειλεται στην διαφορετικη διαιρεση υγρων στο σωμα ή στην αλλαγη ορμονων τα οποια επανερχονται στα φυσιολογικα τους επιπεδα μετα τον τοκετο.
   Υπαρχουν διαφορες φημες γυρω απο αν οντως ή οχι επιτρεπεται η χρηση των φακων επαφης κατα το διαστημα της εγκυμοσυνης. Η πρωτη εκδοχη ειναι πως οι φακοί επαφής απαγορευονται για τον λογο πως ο κερατοειδης παρουσιαζει μικρη αλλαγη στο παχος του, στις καμπυλοτητες του, στην ευαισθησια του, στην σισθητικοτητα του και στο γεγονος πως τα ματια μειωνουν την παραγωγη δακρυων με αποτελεσμα να δημιουργηθει ξηροφθαλμια υπαρχει ο κινδυνος δυσκολιας εφαρμογης των φακων επαφης προκαλλωντας καποιο τραυματισμο ή το ματι να μην μπορει πλεον να εστιασει λογο αυτων των αλλαγων και πιστευουν πως για την αποφυγη οποιουδηποτε προβληματος καλο θα ηταν οι φακοι επαφης να χρησιμοποιηθουν μετα τον τοκετο.
   Η δευτερη εκδοχη που λιγοι την υποστηριζουν θεωρουν πως οι φακοί επαφής δεν μπορουν να κανουν κακο στο ματι παρα τις αλλαγες που υποστειται ο κεροτοειδης και οποιαδηποτε ιατρικη ειδικοτητα μπορει να το επιβεβαιωσει πως δεν υπαρχει σημαντικη αυξηση τιμων κατα την διαρκεια εγκυμοσυνης και πως το μοναδικο προβλημα που θα υπαρξει και θα χρειαστει τον καταλληλο ελεγχο ειναι η περιπτωση αν εμφανιστουν μαυρα στιγματα στην οραση ή λαμψεις στο πεδιο ορασης και αυτο οφειλεται συνηθως λογω της αλλαγης της πιεσης (+ / - ).
   Το πιο ασφαλεστερο βημα που θα μπορουσατε να κανετε ειναι να ρωτησετε και να συμβουλευτειτε τους γιατρους σας γιατι η καθε περιπτωση που αντιμετωπιζει η καθε γυναικα ειναι διαφορετικη και απαιτειται διαφορετικη αντιμετωπιση.