Thursday, November 26, 2015

Βασικες πληροφοριες για τους φακους επαφης

   Ο πρωτος φακος επαφης κατασκευαστηκε το 1508 απο κρυσταλλο για λογους ευρεσης και οχι για την διορθωση οπτικων παθησεων απο τον Λεοναρντο Ντα Βιντσι ενω στην συνεχεια το 1636 ο Καρτεσιος προσπαθησε να εξελιξει την ιδεα του Ντα Βιντσι και να κατασκευασει τον πρωτο κερατοειδικο φακο επαφης χωρις αποτελεσμα. Το 1801 ο Τομας Γιανγκ καταφερε να κατασκευασει τον πρωτο φακο επαφης βασισμενος στο μοντελο που ειχε αναπτυξει ο καρτεσιος για να βελτιωσει την δικη του οραση.
   Τον 19ο αιωνα ανακαλυφθηκαν νεες τεχνικες λειανσεις για τους φακους επαφης και σιγα σιγα αρχισε η εφαρμοφη τους στα ανθρωπινα ματια. Το 1945 η Αμερικανικη Οπτομετρικη Ενωση εγκρινει και πιστοποιει και επισημα την λειτουργια των φακων ως μεσο διορθωσης των διαθλαστηκων παθησεων και συνεχιστηκε η εξελιξη τους. Το 1949 ανακαλυφθηκαν οι πρωτοι σκληροι φακοι επαφης. το 1960 ανακαλυφθηκαν οι πρωτοι μαλακοι φακοι επαφης και στην συνεχεια το 1980 οι πρωτοι ημερισιοι, οι διπλοεστιακοι και οι εγχρωμοι φακοι επαφης.
   Οι φακοί επαφής ειναι κοσμητικο, διορθωτικο και θεραπευτικο μεσο που εχει την ικανοτητα να βοηθαει τους ανθρωπους με προβληματα ορασης  που πασχουν απο μυωπια, υπερμετρωπια, αστιγματισμο ακομα και πρεσβυωπια. Στην ουσια ειναι μια μικρη διαφανη φακοειδης οφθαλμικη προσθεση πανω στον κερατοειδη του ματιου. Για την αποφυγη θολωσης,μετακινησεις και ενυδατωσης του χρειαζεται το κινητο βλεφαρο που του παρεχει το φυσικο δακρυ.
  Οι χρηστες προβαινουν στην αγορα φακων επαφης για να αποφυγουν τα εκνευριστικα γυαλια ορασεως που συνεχως χρειαζονται καθαρισμα, προσοχη να μην πεσουν και σπασουν, το "γλυστριμα" απο την μυτη, την θολωση και  πολυ συχνα για να διορθωσουν την εμφανιση τους κτλ αφου με λιγα λογια μας "λυνουν τα χεριια".
   Στην αγορα υπαρχουν διαφοροι τυποι φακων επαφης οπως:
1) Μαλακοι φακοί επαφής που προσφερουν ανεση και συνηθιζονται απο την πρωτη μερα εφαρμογης τους, μπορουν να χρησιμοποιηθουν για αθληματα χωρις να υπαρχει ο φοβος σπασιματος των γυαλιων.Επισης συνδιαζονται απο χρωματισμο της επιλογης σας αν το επιθυμειτε.
2) Σκληροι φακοι επαφης που πλεον δεν συνισταται απο τους οφθαλμιατρους με εξαιρεση ειδικων παθησεων του ματιου
3)Ημισκληροι αεροδιαπερατοι φακοι επαφης που δεν ειναι πολυ συνηθισμενοι λογω της μεγαλης και χρονοβορας διαδικασιας που χρειαζονται για την εφαρμογη τους αλλα διαρκουν περισσοτερο απο τους μαλακους φακους επαφης, δεν απορροφουν νερο, επιτρεπουν πολυ ευκολα την οξυγονωση του ματιου,  και συνδιαζονται σχεδον με ολες τις παθησεις αν και υπαρχει ο κινδυνος της αποκολλησης ή της μετακινησης τους απο το ματι.
   Αυτες λοιπον ειναι οι 3 κατηγοριες τυπων φακων επαφης!! Παμε τωρα να δουμε την διαρκεια ζωης των φακων και ποιοι τυποι υπαρχουν.
1) Ημερισιοι: Φακοί επαφής που χρησιμοποιουνται μονο για μια μερα και μετα πρεπει να πεταχθουν. Εινα ιδανικοι για την παραλια, για διαφορα σπορ, και ιδανικοι αν χρησιμοποιειτε καποια φαρμακευτικη αγωγη (κολλυρια,ορους)
2) Δεκαπενθημεροι : Χρησιμοποιουνται μονο για 15 ημερες και κατα την αφαιρεση τους χρειαζονται απολυμανση με τα καταλληλα υγρα φακων επαφης.
3) Μηνιαιοι: Σε αυτη την κατηγορια υπαρχει το πλεονεκτημα επιλογης σε μηνιαιους, σε δυμηνιαιους ή τριμηνιαιοι και χρειαζονται απολυμανση καθε βραδυ.
4)Δεκαπενθημεροι ή Μηνιαιοι συνεχης ή παρατεταμενης χρησης: Φακοι επαφης που προσφερουν ανεση και μεγαλη οξυγονωση του κερατοειδους επιτρεποντας στους χρηστες να κοιμηθουν χωρις την αφαιρεση τους αρκει να μην συμβαινει καθημερινα για την αποφυγη μολυνσεων.
5)Ετησιοι: Αναλογα με τις ωρες χρησης τους, την ποιοτητα δακρυων του χρηστη και τον σωστο και τακτικο τροπο απολυμανσης του μπορουν να αντικαθιστανται απο 1 εως 1,5 χρονο.
   Οποια και αν ειναι η διαρκεια ζωης των φακων επαφης σας σε ολες τις περιστασεις χρειαζεται η τηρηση των οδηγιων που θα λαβετε απο τον οφθαλμιατρο σας και ο καθημερινος καθαρισμος κατα την αφαιρεση τους!!