Wednesday, December 2, 2015

Φακοι επαφης - Τεχνολογια

Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα αναπόστατο στοιχείο της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους.Αφορούν αυτούς που δεν θέλουν να φορούν γυαλιά και αυτούς που θέλουν να τους φορούν για αισθητικούς λόγους όπως είναι οι χρωματιστοί φακοί επαφής.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να υπάρχουν πολλά είδη φακών επαφής ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου. Τα είδη που υπάρχουν είναι οι συμβατικοί, οι αστιγματικοί , οι πολυετιακοί και οι έγχρωμοι φακοί επαφής. Επίσης,  υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής που είναι οι μαλακοί φακοί επαφής, οι πιο συνηθισμένοι ως προς τη χρήση τους και οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής που δεν είναι πολύ συνηθισμένοι κυρίως λόγω του  μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να προσαρμοστούν. Ωστόσο, υπάρχουν και διάφοροι τύποι φακών που έχουν σχέση με τη διάρκειά τους όπως είναι οι ημερήσιοι, οι δεκαπενθήμεροι, οι μηνιαίοι, οι τριμηνιαίοι, οι εξαμηνιαίοι και οι ετήσιοι.

Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι φακοί επαφής θα πρέπει να αντικαθίστανται στο χρονικό διάστημα που συστήνει ο κατασκευαστής τους  και όχι σε μακρύτερο γιατί είναι επικίνδυνο να υπάρξει ερεθισμός στα μάτια.